Winterse ovenschotel met limousingehakt (4 à 5 personen) Ingrediënten ·600 à700 gr Gehakt/Americain Limousin Rabaut ·400 gr pompoenblokjes (vers of uit d2e vriezer) ·400 gr gepelde tomaten (blik) ·1 halve rode u ·1 blokje runderbouillon ·Kruidentuiltje (laurier/tijm) ·1 kl paprika ·1 kl oregano ·2 el boter ·1 elpaneermeel ·50 gr geraspte kaas Voor de puree ·1 kg aardappelen ·1 kopje melk ·2 el boter ·Nootmuskaat, peper en zout
Bereiding (40min + 20 min oven) 1.Snij de verse pompoen in kleine blokje 1 à 2 cm. 2.Versnipper de ui fijn. 3.Smelt de boter in een ruime pan en stoof de fijngesneden uit glazig. 4.Voeg het gehakt toe en roerbak tot het vlees goed gebakken is. 5.Voeg het blik gepelde tomaten toe, verkruimel het bouillonblokje en voeg 2dl water toe - Laat 10 min sudderen op een zacht vuur. 6.Voeg nu ook pompoenblokjes toe en roer alles goed dooreen. Voeg kruidenbuiltje toe samen met de oregano en paprikapoeder. Breng verder op smaak met peper en zout. 7.Laat rustig verder sudderen gedurende 5 à 10 min, tot pompoen beetgaar is. 8.Ondertussen zijn ook de aardappelen geschild en in licht gezouten water gaargekookt (20’) en samen met de melk en boter gepureerd. Kruid naar wens met nootmuskaat, peper, zout. 9.Giet het vlees-en groenten potje, in een ruime vuurvaste schotel, verdeel er de puree over met vork, bestrooi met weinig paneermeel en de geraspte kaas. 10.Plaats gedurende 20min in een voorverwarmde oven van 200°.
SMAKELIJK !
Menu 2
Limousin stoofvlees met bruin bier
Wat heb je nodig?
Een voldoende grote kookpot 750 gr limousin vlees 2 flesjes bruin tafelbier (Piedboeuf) 1 rode uit fijn gehakt 12-tal half gedroogde pruimen (Pruimen van Agen – delhaize) 3 blaadjes laurier 1 snede peperkoek, (facultatief ingesmeerd met mosterd) Stoofvleeskruiden Bloem Alpro Bakken en Braden of andere braadstof die jezelf gewoon bent.
Aan de slag - Bestrooi het verse (evt half ontdooide) vlees met stoofvleeskruiden.
- Bak het stoofvlees goudbruin aan.
- Voeg de fijn gesneden uit toe, roer om en Bestrooi het stoofvlees met bloem en roer regelmatig om aanbakken te vermijden
- Bak even roerend verder, neem pan van het vuur en overgiet met bier.
- Zorg dat de bakrestjes goed loskomen van de pan.
- Voeg nu laurier, pruimen en peperkoek toe (zorgen voor zoet smaak en glanzende saus)
- Zorg dat het vlees goed ondergedompeld is, desnoods nog beetje aanvullen met water.
- Laat het nu langzaam verder pruttelen op een zacht vuur, rundsvlees heeft een langere gaartijd van varkensvlees.
Belangrijk is langzaam te garen, reken makkelijk op 2u of 2u30.